Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

 

Ετήσια γιορτή Αλόγου,

μια μοναδική εμπειρία δίπλα στη φύση!

Το Σαββατοκύριακο  11 & 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη θέση «Λιβάδι» Κερπινής η επιτυχημένη  τα τελευταία χρόνια γιορτή του Αλόγου .

Η γιορτή έχει τα τελευταία χρόνια καθιερωθεί και τείνει να γίνει θεσμός όχι μόνον για το χωριό μας αλλά και την επαρχία Καλαβρύτων και Αιγιαλείας .

Η γιορτή γίνεται σε ένα ξέφωτο λιβάδι όπου και το τοπωνύμιο της περιοχής ,όπου οι Ιδιοκτήτες των αλόγων από Καλάβρυτα και Αιγιαλεία παρουσιάζουν τα άλογά τους ,και μάλιστα τα βάζουν να καλπάζουν με τον μοναδικό τρόπο το πλαγιοτροχαστών (Αραβάνια) που γνωρίζουν τα συγκεκριμένα άλογα να καλπάζουν.

Μοναδικότητα αποτελεί η ξακουστή Ράτσα αλόγων  του Πάνου Πριονά από την Κερπινή όπου έχει και συντηρεί σήμερα  γύρω στα 30 τέτοια  άλογα, γνήσιους απογόνους και μοναδικά άλογα  στην Ελλάδα από το Βαρβάτο Καρρά Ραβάνι καθώς και του Θανάση Κούκου από την Κερπινή όπου είναι ο μεγάλος συντελεστής και διοργανωτής της Γιορτής.

Στην επίδειξη μπορεί κάνεις να θαυμάσει εκτός από τον υπέροχο τριποδισμό τους , την σέλα-κετσέ-χαλινάρι, και τα πέταλα, και γενικά τον πλήρη εξοπλισμό τους.

     Φυσικά η εκδήλωση γίνεται δίπλα στην πηγή όπου αναβλύζει άφθονο νερό και τις καταπράσινες Ιτιές ,την τιμητική του όμως είχε ο βραστός τράγος, το μερακλίδικο κοντοσούβλι , τα ψητά στη σούβλα, άφθονα τυροκομικά όπου στην κυριολεξία ήταν από την διπλανή στρούγκα, όλα προσφορές των εκεί κτηνοτρόφων, ενώ άφθονα ήταν και τα ποτά με περίσσιο κέφι.

Ελπίζουμε του χρόνου αυτή η γιορτή να διαδοθεί και να έχει μεγαλύτερη προσέλευση  και να γίνει θεσμός .