Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012

Δ. Καλαβρύτων: Αταλάντευτη η απαίτηση για καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

- Συναυλία της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων στην οικία του Γερμανού Πρέσβη –

- Γ. Λαζουράς: "Κλείνει το τραύμα αλλά δεν σβήνει τη μνήμη"-

 

Η συναυλία δόθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ένωση της Γερμανίας ... Γερμανιών

(στις 3-10-1990) και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, που χώριζε την Ευρώπη.

    Ενώπιον, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εθνικής άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, Αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Βόλφαγκ Ντολντ, του Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά, πολλών άλλων επισήμων και προσωπικοτήτων από την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες και τις επιχειρήσεις, ιδίως του τουριστικού τομέα, καθώς και 1000 περίπου προσκεκλημένων, έδωσε, χθες το βράδυ (3-10-2012), συναυλία, στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη, στην Αθήνα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων, που μετέβη εκεί, μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, με την ευκαιρία του εορτασμού της 22ης επετείου της επανένωσης των Γερμανιών (στις 3-10-1990) και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, που χώριζε την Ευρώπη.

   Η Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων, έπαιξε, σύγχρονη, κλασσική και παραδοσιακή ελληνική και ξένη μουσική και απέσπασε τα συγχαρητήρια, τους επαίνους και τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στην εκδήλωση. Επίσης, επέδωσε, στον Πρέσβη της Γερμανίας κ. Ντόλντ, ψήφισμα με τις πάγιες θέσεις των Καλαβρύτων και των υπολοίπων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, σχετικά με την καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού και τη συνεχή, διαρκή και αταλάντευτη διεκδίκηση και απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

     Στην εκδήλωση αυτή, έγιναν, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των παραπάνω επισήμων και προσκεκλημένων, ομιλίες από τον πρέσβη της Γερμανίας κ. Ντόλντ, την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Καλαβρύτων, μέσα στο ίδιο το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη ενώπιον όλων των ανωτέρω, έχει ως εξής:

“Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και αξιότιμη κα Hanna Meuss – Dold.

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην όμορφη εκδήλωσή σας για την 22η επέτειο της Γερμανικής Ενότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Η πόλη και ο Δήμος των Καλαβρύτων χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή και μακραίωνη ιστορική διαδρομή.

   Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε, στις 25 Μαρτίου 1821, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και στα Καλάβρυτα, το Δεκέμβρη του 1943, συντελέστηκε το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της Ευρώπης, με τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

    Πριν από 69 χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στα Καλάβρυτα, ο τακτικός Γερμανικός στρατός κατοχής, - η Βερμαχτ - με μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση, γνωστή ως “Επιχείρηση Καλάβρυτα”, δολοφόνησε όλους τους άνδρες και τα αγόρια από 14 ετών και πάνω και πυρπόλησε την πόλη μας.

   Συνολικά, 497 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν την μαύρη εκείνη ημέρα, στα Καλάβρυτα, που μαζί με όσους άλλους εκτελέστηκαν στα χωριά του Δήμου μας ανέρχονται σε 1200.

  Και ενώ κάθε έγκλημα πολέμου, εναντίον αμάχων και αθώων – όπως το έγκλημα των Καλαβρύτων – σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες πρέπει να τιμωρείται και να αποδίδεται δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, ακόμη, οι δίκαιες απαιτήσεις των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων και επανορθώσεων, από τη Γερμανία, παραμένουν ανικανοποίητες, ανεξόφλητες, εκκρεμείς.

     Ο Δήμος Καλαβρύτων συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα να διεκδικεί την καταβολή τους, όχι για την καθαρά οικονομική, χρηματική αξία τους – άλλωστε ο τραγικός θάνατος των αθώων και αμάχων συμπολιτών μας δεν αποζημιώνεται – αλλά για την ηθική δικαίωση, την αγαλλίαση, την απάλυνση του πόνου που θα αισθανθούν οι συγγενείς των θυμάτων, από το γεγονός ότι οι Γερμανοί, που δολοφόνησαν τους ανθρώπους τους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για το έγκλημά τους αυτό.

     Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμενοι από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι “καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού”, “ποτέ πια πόλεμος”, “ειρήνη”, “φιλία, συνεργασία και συναδέλφωση των λαών”, η Φιλαρμονική ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων, πραγματοποιεί εδώ, στην κατοικία του κ. Πρέσβη της Γερμανίας, συναυλία και συμβάλλει με τη μουσική της, που ενώνει τους λαούς, στον εορτασμό της σημερινής 22ης επετείου της Γερμανικής Ενότητας, ενός σημαντικού για την Ευρώπη και τον κόσμο γεγονότος.

      Σήμερα, 69 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός, προχωρούν μαζί για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Μαζί και με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, με αγώνες, διαμορφώνουμε στην Ευρώπη ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα μέλλον στο οποίο δεν έχουν πλέον θέση οι καταστροφές και τα ολοκαυτώματα.

      Εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου.

      Μόνο σε μια Ευρώπη και σ’ έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν πλήρως τα χαρίσματά τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

      Τα σημερινά Καλάβρυτα – αναστημένα από τις στάχτες της καταστροφής – βαδίζουν στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, επιδιώκοντας την ευημερία των συμπολιτών μας και ιδίως των νέων μας.

     Το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ο μοναδικός οδοντωτός σιδηρόδρομος που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, που αποτελεί παγκόσμιο μνημείο της φύσης, τα όμορφα σπήλαια των Λιμνών Καλαβρύτων, ο τόπος της θυσίας και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, οι αξιοθαύμαστοι αρχαιολογικοί τόποι των Λουσσών – όπου έδρασε ο πρώτος ψυχίατρος της ανθρωπότητας, ο Μελάμπους - του Κλείτορα, της Ψωφίδας και του Λεοντίου, τα ιστορικά μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, τα μυθικά όρη του Ερυμάνθου, του Χελμού με τα “ύδατα της Στυγός” και τα ποτάμια του Βουραϊκού και του ερωτικού Λάδωνα, το απαράμιλλο, σε κάλλος, φυσικό τοπίο και τα πυκνά δάση από έλατα και πεύκα, η οικολογική κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα των κατοίκων μας και τα εξαίρετα βιολογικά μας προϊόντα, αποτελούν, ορισμένα μόνο, από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Καλαβρύτων και που συμβάλλουν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή του.

    Αξιότιμε κύριε και κυρία Πρέσβη, κυρίες και κύριοι

    Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής της Γερμανικής ενότητας και της παρουσίας μου εδώ, μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων, που αποτελεί μια πράξη που “κλείνει το τραύμα αλλά δεν σβήνει τη μνήμη”, θέλω να ευχηθώ αυτή η θαρραλέα πρωτοβουλία να συνεχισθεί και να διευρυνθεί με μορφωτικές ανταλλαγές, ανταλλαγές νέων, ανάπτυξη του τουρισμού, αθλητικές συναντήσεις και με συνεργασίες του Δήμου Καλαβρύτων, με δήμους και φορείς της Γερμανίας, και στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), για το καλό των συμπολιτών και των νέων μας, αλλά και να προσκαλέσω, όλους εσάς, να επισκεφθείτε και να σας φιλοξενήσουμε στα μαρτυρικά και όμορφα Καλάβρυτα και να ζήσετε το όνειρό σας στο μαγευτικό μας τόπο που αναδύει φυσικό κάλλος, ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.”

     Η ομιλία αυτή του Δημάρχου Καλαβρύτων, προσκάλεσε αίσθηση στους επισήμους και στους προσκεκλημένους και απέσπασε τα θετικά σχόλιά τους.

http://cdn.thebest.gr/media/images/storyImage/rqquuiqnim506d6d60c9498.JPG

http://cdn.thebest.gr/media/images/storyImage/whiasvkdcr506d6dc463b93.JPG

http://cdn.thebest.gr/media/images/storyImage/izvtrchemm506d6de88310a.jpg

http://cdn.thebest.gr/media/images/storyImage/nugsezfpex506d6eaf07893.jpg