Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιοδοξία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

 

 

      Αισιοδοξία για την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που εξετάζει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του 1944 στο Δίστομο της Βοιωτίας, εκφράζει η ελληνική πλευρά.
Το Δικαστήριο εκδικάζει την προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας, έπειτα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, μεταξύ αυτών και τα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
     Η χθεσινή ημέρα ήταν κομβικής σημασίας για τα ελληνικά αιτήματα, καθώς το αντικείμενο της δίκης αφορά το ζήτημα της τελευταίας προσπάθειας της Γερμανίας να αποφύγει   τις αποζημιώσεις.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η απόφαση της Ιταλίας είναι παράνομη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ετεροδικίας κρατών. Βάση αυτής της αρχής, εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να εκδικάσουν υποθέσεις που αφορούν ξένα κράτη.
Η ελληνική πλευρά τόνισε πως δε νοείται το οποιοδήποτε κράτος να κρύβεται πίσω από το προνόμιο της ετεροδικίας και να μένει ατιμώρητο για τα εγκλήματα που τελέστηκαν κατά της ανθρωπότητας

 

H Δήλωση του Δημάρχου Καλαβρύτων Γ.Λαζουράς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης:

 Ηθική και νομική υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει για τα εγκλήματα.

 

 


 

     O Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, μετά την παρουσίαση των θέσεων της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έκανε την ακόλουθη δήλωση από τη Χάγη:

"Σήμερα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ακούστηκαν οι θέσεις των Καλαβρύτων, του Διστόμου και των άλλων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, μέσα από την εμπεριστατωμένη παρέμβαση της Χώρας μας και την ανάπτυξη των επιχειρημάτων από τους πληρεξούσιους καθηγητές Στέλιο Περάκη, Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα και Αντώνη Μπερεδήμα.

Από την παρουσία αυτή και την ανάπτυξη των θέσεων, γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει ετεροδικία, δεν υπάρχει παραγραφή και δεν υπάρχει παραίτηση όταν πρόκειται για τα εγκλήματα πολέμου που τέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και στις άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Αντίθετα, υπάρχει ηθική και νομική υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου αυτά, εναντίων αθώων και αμάχων θυμάτων.

Μετά και τη σημερινή ανάπτυξη των θέσεων της Χώρας μας, αλλά και της Ιταλίας, είμαι αισιόδοξος ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνοντας με βάση τους γενικά παραδεδειγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους κανόνες και τις αρχές της παγκόσμιας συνείδησης, ηθικής και δικαίου, θα δικαιώσει τις θέσεις και τις απόψεις της Ελλάδος.

Η συμβολική μου παρουσία σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μαζί με το Δήμαρχο Διστόμου και με Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δείχνει ότι τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και οι άλλες πόλεις και τα χωριά της Ελλάδος, είναι παρόντα, αγωνίζονται και στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων και απαιτούν ηθική δικαίωση".

Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Διεθνές Δικαστήριο σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα. Κεντρικό διακύβευμα της σημαντικής αυτής δίκης, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι εάν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη Δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν (δικαίωμα ετεροδικίας).

Η απόφαση της Χάγης θα είναι πράγματι καθοριστική. Εάν οι δικαστές καταργήσουν το δικαίωμα ετεροδικίας των κρατών στα συγκεκριμένα εγκλήματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση δεκάδων άλλων εγκλημάτων των ναζί στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα είναι παγωμένα δικαστικά.