Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

10 Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού!!!

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης πολιτιστικής εκδήλωσης των απανταχού Καλαβρυτινών, που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία δέκα χρόνια, του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος.

Ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος πιστός στο ετήσιο ραντεβού με τις χιλιάδες κόσμου που δίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος, ετοιμάζει και φέτος τη μεγάλη αυτή γιορτή του καλοκαιριού, στη γενέθλια γη της τ. επαρχίας Καλαβρύτων.

Έτσι κι εφέτος το ενδιαφέρον θα στραφεί στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, η οποία για τέσσερις ημέρες θα «πλημμυρίσει» από κόσμο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος. Σκοπός και στόχος του Συλλόγου μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση είναι η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου μας και η διατήρηση της ιστορίας μας.

Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, έχει γίνει θεσμός στο Δήμο Καλαβρύτων και στην Αχαΐα γενικότερα, μετά την μεγάλη συμμετοχή συμπατριωτών από όλο των κόσμο.Έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των απανταχού της γης Καλαβρυτινών, οι οποίοι φροντίζουν να δίνουν δυναμικό παρών.

Η τοπική κοινωνία προετοιμάζεται και προσφέρει φιλοξενία υψηλού επιπέδου σε κάθε επισκέπτη, ιδιαιτέρως στους καλεσμένους Χορευτικούς Συλλόγους.

Οι διοργανωτές φροντίζουν για ένα πλούσιο πρόγραμμα, εκτός των παραδοσιακών εκδηλώσεων, με επίσκεψη στα σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής, όπως το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών και το Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά και στα Μοναστήρια μας, την Αγια Λαυρα και το Μέγα Σπήλαιο. Επίσης επίσκεψη στον τόπο Θυσίας των άδικα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, αλλά και το μοναδικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το 10ο Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 18-19-20 και 21 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας, στην κεντρική πλατεία της Δάφνης και στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 21 Αυγούστου με εκκλησιασμό στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν 40 χορευτικά συγκροτήματα (με περίπου 1.500 χορευτές), απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα πάρουν μέρος τρία χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα χορευτικά της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλώρινας «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ», του Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι», το Τμήμα Παράδοσης και Χορού Αγίου Δημητρίου Λιβαδειάς Βοιωτίας, του Συλλόγου Καστοριάς, του Συλλόγου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Τζουμερκιωτών, του Συλλόγου Χαλανδρίτσας, του Συλλόγου Κερτεζητών, του Συλλόγου Κερπινής, του Συλλόγου Μανεσιωτών, του Συλλόγου Λυκουριωτών και δεκάδες άλλα.

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η Τετάρτη 17 Αυγούστου.

Άφιξη των προσκεκλημένων στα Καλάβρυτα, υποδοχή, τακτοποίηση στα ξενοδοχείο, ξενάγηση στην πόλη.

Απόγευμα. Ώρα 9,00 μ.μ συμμετοχή των χορευτικών και των χορωδιών στην πρώτη εκδήλωση, στο γήπεδο της Λυκούριας. Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, με χορούς από όλη την Ελλάδα, θα γίνει παρουσίαση χορών ανά περιοχή. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ανταλλαγή αναμνηστικών και στη συνέχεια χορός ελεύθερος για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Δαλιάνη. Προβλέπεται να συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Ημέρα 2η Πέμπτη 18 Αυγούστου.

Μετον Οδοντωτό «φροντίδα σας» κατεβαίνετε το μοναδικό Φαράγγι του Βουραϊκού στο Διακοπτό. Απολαμβάνετε τον καφέ και τα αναψυκτικά στην όμορφη κωμόπολη της Αιγιαλείας και στη συνέχεια απολαμβάνετε το μπάνιο σας στην παραλία, στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού, βραβευμένα με γαλάζια σημαία, και μετά το μεσημέρι επιστρέφετε στα Καλάβρυτα.

Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα γίνει παρουσίαση χορών ανά περιοχή. Πελοπόννησο – Μακεδονία – Νησιά – Ήπειρο – Θράκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και τους συμμετέχοντες συλλόγους, ανταλλαγή αναμνηστικών και στη συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Δαλιάνη, γνωστή από τη συμμετοχή της σε εκπομπές στους Πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Χορός ελεύθερος για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα. Προβλέπεται να συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Ημέρα 3η Παρασκευή 19 Αυγούστου.

Πρωί : Επίσκεψη στα σπήλαια των Λιμνών και στο φημισμένο Πλατανοδάσος Πλανιτέρο. Φαγητό στις καταπληκτικές ταβέρνες πάνω στο ποτάμι.

Απόγευμα. ώρα 7,30μ.μ συμμετοχή των χορευτικών και των χορωδιών στην τρίτη εκδήλωση στην κεντρική πλατειά της Κλειτορίας. Συγκέντρωση των χορευτικών ώρα 7,00μ.μ με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών στην Μαθητική Εστία Κλειτορίας και πατινάδα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό πρόγραμμα με χορούς από όλη την Ελλάδα, με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Δαλιάνη. Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα γίνει παρουσίαση χορών ανά περιοχή. Πελοπόννησο – Μακεδονία – Νησιά – Ήπειρο – Θράκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και τους συμμετέχοντες συλλόγους, ανταλλαγή αναμνηστικών και στη συνέχεια χορός ελεύθερος για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα. Προβλέπετε να συμμετέχουν περισσότερα από 3.000 άτομα.

Ημέρα 4η Σάββατο 20 Αυγούστου

Πρωί. Ωρα 10:30 επίσκεψη όλων των Συλλόγων στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σχετική ομιλία, και κατάθεση στεφάνων. Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Επίσκεψη στα Ιστορικά Μοναστήρια, το Μέγα Σπήλαιο και την Ι.Μ. Αγίας Λάβρας, να δείτε και να θαυμάσετε το αυθεντικό Ιστορικό Λάβαρο που σήκωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1821.

Το απόγευμα ώρα 6:30 συγκέντρωση στην πλατεία Χελμού όλων των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών και πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και ακολουθεί «Ο ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ» όλων των χορευτικών μαζί με χορούς από όλη την Ελλάδα, με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Δαλιάνη.

Μετά από την κοινή χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα ακολουθήσει η παρουσίαση χορών ανά περιοχή. Πελοπόννησο – Μακεδονία – Νησιά – Ήπειρο – Θράκη. Αμέσως μετά χαιρετισμοί επισήμων και τους συμμετέχοντες συλλόγους, ανταλλαγή αναμνηστικών και στη συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Δαλιάνη, γνωστή από τις εκπομπές στους Πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς και χορός για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα. Προβλέπεται να συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Ημέρα 5η Κυριακή 21 Αυγούστου.

Ώρα 8:00 π.μ. Εκκλησιασμός στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας. Τέλος εκδηλώσεων – αποχαιρετισμός.

Εδώ τελειώνει η περιήγηση σας στα Ιστορικά χώματα των Καλαβρύτων και κάνοντας μια τελευταία βόλτα στην πόλη, παίρνετε το δρόμο της επιστροφής.