Παραλάβατε Διορισμόν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπόθεση: Καλάβρυτα, 1953. Το άσπρο κοστούμι με το οποίο έχει ντυθεί ο δάσκαλος, για να αρνηθεί το διορισμό του, 

δεν είναι κατάλληλο για τους καπνούς του Μουτζούρη. 

Η απόφαση του δεν γίνεται δεκτή από τον Χαραλαμπόπουλο,τον επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης. Το κουστούμι θα 

παραμείνει λευκό, αυτός όμως θα βρεθεί σ΄ ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό να ψάχνει το πνευματικό έργο του 

προκατόχου του, του Μυρταίου, ενός φωτισμένου ανθρώπου, που βρέθηκε ένα πρωί νεκρός?


Από το ομότιτλο μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας
Σπύρου Γκρίντζου.
 

Κατηγορία

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Έτος:

1996

Χώρα:

Ελλάδα - Καλάβρυτα

Διάρκεια:

115 λεπτά

 

 
http://www.filodimos.gr/../../images/events/2003/080503paralabate_diorismon.jpg  "ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΝ" είναι ο τίτλος της  ελληνικής σειράς εποχής της ΕΤ-1 που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση .
Η σειρά που φιλοδοξεί να αποδώσει το χρώμα και την ατμόσφαιρα της εποχής στην αρχή της δεκαετίας του '50, ακολουθώντας τη διαδρομή του διορισμού ενός νέου δασκάλου στα υπερορεινά χωριά της Πελοποννήσου. 

  Σημείο εκκίνησης είναι το 1953, όπου ένας δάσκαλος (Γιάννης Καστρινός), ο οποίος ζει ένα φλογερό έρωτα στο χωριό του, τα Λεχαινά της Ηλείας, όντας σε διαθεσιμότητα εκείνη την άνοιξη, διορίζεται στον Κόρο το ψηλότερο χωριό του Χελμού με εντολή του επιθεωρητή της περιφέρειας (Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος) κυρίως για να διασώσει το συγγραφικό έργο του προκατόχου του (Μυρταίος) που πέθανε μυστηριωδώς... 

  Αυτή η περιπέτεια του δασκάλου δημιουργεί ένα μικρό θρίλερ: ο θάνατος του προκατόχου του, που επί είκοσι χρόνια ήταν δάσκαλος στον απόμακρο Κόρο και η επιφόρτιση του από τον επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Καλαβρύτων να βρει και να σώσει τα χειρόγραφα του, τον αναγκάζουν να εμπλακεί σε ένα μυστήριο, που τελικά καταφέρνει να το ξεδιαλύνει, ανακαλύπτοντας τον ένοχο του θανάτου του δασκάλου. Γιατί εκείνος ο δάσκαλος, δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος- ήταν ποιητής, στοχαστής και μελετητής της φύσης. Το μόνο μελανό του σημείο όμως ήταν οι ερωτικές του δραστηριότητες στον Κόρο, καρπός των οποίων ήταν μια πεντάμορφη κόρη, η Λυγία, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του δάσκαλου.

  Παράλληλα με το μυστήριο του θανάτου του Μυρταίου, αναδιπλώνονται καταστάσεις της Ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας εκείνου του καιρού.

  Μέσα σ' αυτό το κλίμα θα ενωθούν τελικά κάτω από τυχαίες συνθήκες τρεις βασικοί χαρακτήρες: ο "παράνομος" (ο Μουρτζούνης, ένας ερημίτης, που είναι και το καθαρό μυαλό της ιστορίας), ο "αδέσποτος" (ο Ματθαίος ο γανωματής, που είναι από τις πρώτες γνωριμίες που κάνει ο δάσκαλος στο τρένο όταν πάει να παραλάβει το διορισμό του) και τέλος ο "ρομαντικός", ο ίδιος ο δάσκαλος. 

  Αυτοί οι τρεις άνθρωποι με διαφορετικό παρελθόν θα βρεθούν στο τέλος να γίνουν φίλοι στην πάλη ενάντια στο δαιμόνιο επιθεωρητή, ο οποίος δεν θα κερδίσει παρότι τον ευνοεί το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. 

  Η σειρά είναι γυρισμένη στην ορεινή Πελοπόννησο (ορεινά χωριά Ακράτας, Καλαβρύτων, Βυτίνα, Καρύταινα κ.λπ.) H σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Αχουριώτη. Το σενάριο των Μιχάλη Αχουριώτη, Χρήστου Παπαδημούλη και Σπύρου Γκρίντζου και η παραγωγή της Olympus films - Μιχ. Αχουριώτης. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας Σπύρου Γκρίντζου.

 
Παίζουν οι ηθοποιοί : Βασίλης Ευταξόπουλος, Δέσποινα Παπάζογλου, Μάνος Βακούσης, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Μανόλης Δεστούνης, Ντίνος Μακρής, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καίτη Ιμπροχώρη, Τηλέμαχος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Καζάν, Θεοδώρα Αχουριώτη, Άννα Τσινάρη, Γιάννης Εμμανουήλ, Γιώργος Κοζής, Στέλιος Τσολακάκης, Τώνυ Ιακωβάκης, Γιώργος Παλιός, Μαργαρίτα Ανθίδου, Παντελής Κοντογιάννης, Ντίνα Τριάντη, Αίας Τριάντης, Σοφία Γασπαρινάτου, Κοσμάς Παναγιωτίδης, Ηλίας Κωνσταντίνου, Χρήστος Αγγέλου, Παναγιώτης Μποτίνης, Μαίρη Κομματά.

 Επιστροφή στην Αρχή
   Top